sobota, 10 grudnia 2016

Ciacho z cukinią i orzechami włoskimi

Nie ukrywam,że lubię słodkie-bo każdy ma swoje małe słabości,ale staram się w miarę możliwość robić sama ciasta bądź batony by zaspokoić swoje potrzeby.Dziś mam dla was pyszne ciasto z cukinii i orzechów włoskich.Oczywiście wzorowałam się na paru przepisach,ale koniec końców podaje wam swoje ilości produktów oraz to jak przyrządziłam ciasto.Zapraszam :

SKŁADNIKI:

1 średnia cukinia
250 g mąki bezglutenowej
4 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g orzechów włoskich(ja dałam 3 garści.wiec na oko myślę,że to ze 100 g)
2 łyżki masła klarowanego
1/3 szkl.cukru
6 kostek czekolady gorzkiej
6 łyżek soku z cukinii

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


Zmiksuj orzechy.

Do miski wsyp mąkę,proszek do pieczenia,cynamon i wymieszaj.Później wsyp zmielone orzechy.
W garnuszku rozpuść masło.
Obierz cukinie i wyjmij ze środka pestki jeśli jest bardziej dojrzała.Zetrzyj ją na małych oczkach po czym odcedź przez sitko(sok z cukinii nie wylewaj).
Do miksera daj jajka,cukier waniliowy i cukier.Zmiksuj na średnich obrotach do połączenia się składników.Po czym dodaj ostudzone roztopione masło,cukinię i 6 łyżek soku z cukinii.Na małych obrotach miksuj przez chwile.
Do mokrych składników wsyp suche składniki(mąkę z orzechami)mieszaj aż składniki połączą się i wyjdzie dość gęste ciasto.Tak żeby nakładać je na blaszkę łyżką.
Okrągłą blaszkę wyłóż papierem i przełóż na nie ciasto.
Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku 180 stopni około 40 min.
Rozpuść czekoladę,którą nałożysz na upieczone lekko wystygnięte ciasto.

Smacznego