sobota, 26 listopada 2016

Zupa warzywna z kurczakiem

Hej,Hej,Hej czy znajdzie się tutaj jakiś smakosz zup?Nie wiem jak Wy,ale ja uwielbiam zupy zwłaszcza w okresie jesienno -zimowym.To jest to,gdy po całym dniu - poza domem można przyjść i zjeść sobie ciepłą zupkę.Wiem,że mężczyźni nie przepadają za tą formą obiadu-bo zwyczajnie się nie najadają,ale ta zupa nasyci każdego !Jest bardzo łatwa w wykonaniu,a smakuje jeszcze lepiej.Więc na pewno i Tobie się uda.
Ta zupa rzeczywiście nazywa się- ,,Zupa włoska minestrone",ale z tego względu iż lubię kombinować i zawsze coś zmieniam-dodaje od siebie to u mnie na blogu będzie widnieć po prostu jako zupa warzywna z kurczakiem.Na pewno zwrócisz uwagę,że ta zupa z wyglądu jest bardzo podobna do zupy z łososiem,którą dodałam tutaj wcześniej,ale w smaku jest całkowicie inna.Oczywiście polecam obydwie zupy bo każda jest smaczna na swój sposób.
Tradycyjnie przepis znajdziesz niżej oraz zdjęcia ,które mam nadzieję zrobią ci smaka :)

SKŁADNIKI:

2 podudzia z kurczaka
1 duża marchewka
1 cebula
1 duża garść (żółtej fasolki szparagowej)
1 mała cukinia
1 mały seler,korzeń pietruszki,pora
1 duży ziemniak
3 pomidory
1 duża garść makaronu nitki
ziele angielskie,liść laurowy,oregano,bazylia,sól,pieprz
2 ząbki czosnku
2 Łyżki posiekanej pietruszki


PRZYGOTOWANIE:

Do garnka 3 litrowego wlewamy wodę.Wrzucamy umyte podudzia,pokrojoną marchew,seler,porę,korzeń pietruszki,ziele angielskie,liście laurowe,całą cebulę.
Gotujemy na małym ogniu z 20 min jak rosół.

Ja wyciągnęłam po tym czasie-kurczaka pokroiłam na mniejsze kawałki i wrzuciłam do garnka.
Następnie wrzucamy pokrojony dość drobno ziemniak,fasolkę szparagową,przekrojony na pół czosnek i doprawiamy solą i pieprzem.Gotujemy 10 min na małym ogniu.

Po czym wrzucamy pokrojoną cukinie i pokrojone pomidory bez skórki.Gotujemy aż warzywa-ziemniaki,cukinia będą miękkie( około 5-10 min).

Po ugotowaniu się warzyw na koniec wrzucamy makaron,posiekaną pietruszkę i przyprawiamy oregano i bazylią.Gotujemy z 3 min.

SMACZNEGO !