niedziela, 30 października 2016

Zdrowe batoniki dla każdego

Mam dla Was dzisiaj świetny patent na dobrą i zdrową przekąskę.
Na pewno wielu z was często nie wie co zjeść między głównymi posiłkami.
Batoniki energetyczne,które chcę Wam polecić to odpowiednie wyjście dla każdego.
Zdrowe,smaczne,pożywne i można zabrać je wszędzie i robić na wiele sposobów.
Dodawaj składniki,które tobie najbardziej smakują. 
Najfajniejsze jest to,że robiąc blaszkę takich batoników masz je na parę dni.
Poniżej znajdziesz przepis ze składnikami,z których ja wczoraj zrobiłam batoniki,ale
to jest tylko propozycja.Ty kombinuj dodawaj miód,syrop klonowy,rób bez mąki,albo z mąką
(raz robiłam, z samych płatków owsianych i też były dobre)dodawaj inne orzechy,żurawinę,
śliwki,białko co tylko chcesz :)

Składniki:

500 g płatków owsianych ( opakowanie płatków na zdjęciu starczy mi na dwa razy)
pół tabliczki gorzkiej czekolady
duża garść orzechów nerkowca,migdałów,pestki dyni,wiórków kokosowych
3 garści orzechów włoskich
2-3 garści rodzynek
pół szkl mąki bezglutenowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia(gdy robię batony bez mąki nie dodaję proszku do pieczenia)
2 łyżki oleju kokosowego
2 małe jogurty naturalne( zamiast jogurtu możesz dać mleko czy maślankę)
2 łyżki kakao

Przygotowanie:

Zmiel orzechy nerkowca,migdały,pestki dyni,połowę orzechów włoskich,płatki
oraz czekoladę.Do tego wsyp mąkę,proszek do pieczenia,kakao,jogurty naturalne,
olej,wiórki kokosowe,rodzynki,resztę orzechów włoskich i dokładnie wszystko wymieszaj
tak aby wyszła gęsta kleista masa(nie może być zbyt sypka ani mokra).
Rozgrzej wcześniej piekarnik do 180 stopni.
Na prostokątną blaszkę daj papier do pieczenia po czym wyłóż gotową masę i rozłóż ją
równo na blaszce.Włóż do piekarnika na około 20 min i piecz w 180 stopniach.

Ja zawsze rodzynki,żurawinę i trochę orzechów dodaje bez mielenia żeby były 
wyczuwalne kawałki.

Smacznego !