Z tego względu,że mamy okres grzybowy upichciłam dziś bardzo smaczne kotleciki z kalafiora plus sosik z grzybków i mięsa z indyka.Sos idealnie pasował by do moich ulubionych klusek śląskich,ale staram się omijać dania z glutenem.Dlatego wybrałam taką opcję,z którą chcę się z Wami podzielić :)
Składniki-kotlety Vege:
szkl. kaszy jaglanej
mały kalafior
duża cebula
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 żółtko
2 łyżki płatków jaglanych
2-3 łyżki koperku
sól,pieprz,curry do smaku
trochę tłuszczu(ja dałam kokosowy)
Sposób przygotowania:
Ugotuj kaszę i odstaw do przestygnięcia.Do miski wrzuć pokrojoną cebulę,czosnek i
pokrojony kalafior.Zmiksuj na gładką masę.Wrzuć do rondelka przypraw przyprawami i
duś około 10 min.Po czym odstawiamy z gazu.Dodajemy ugotowaną kaszę,płatki,mąkę,
żółtko i pokrojony koperek.Wszystko mieszamy.Rozgrzewamy patelnie i z masy formujemy
kotlety.Smażymy do zarumienienia z dwóch stron.
Składniki sos mięsno-grzybowy:
400 g mięsa z indyka(ja kupiłam mięsko pokrojone już na gulasz)
cebula
2 ząbki czosnku
400 g grzybów
ziele angielskie,liść laurowy,pieprz,sól
2-3 łyżki posiekanej pietruszki
szkl wody
1 łyżka oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną patelnie z olejem wrzucamy mięso,cebulę,czosnek,ziele
angielskie,liść laurowy,pieprz,sól i wodę.Dusimy pod przykryciem około 15 min.
Po czym wrzucamy pokrojone grzyby.Dusimy następne 10-15 min.Pięć minut przed
wyłączeniem gazu wrzucamy pietruszkę.
Kotleciki ułóż na talerzu i polej sosem.Smacznego!! :)