piątek, 7 października 2016

Krewetki z makaronem ryżowym na dwa sposoby :)

Jeśli jesteś miłośnikiem krewetek.Gustujesz w ostrych potrawach .
Polecam Ci danie ,które skradnie Twoje kubki smakowe.
Danie nie należy do najtańszych,ale warto od razu do czasu sobie na nie pozwolić.
Ja wykonuje je w dwóch wersjach,których przepis znajdziesz niżej.
Mam nadzieję,że i Ty zakochasz się w mojej propozycji na obiad.

*Przepis jest na danie dla jednej osoby (2 małe porcje)

Składniki:

I opcja                                                                                    II opcja

-200 g krewetek                                                                   -200 g krewetek
-100 g makaronu ryżowego                                                -100 g makaronu ryżowego 
-2-3 łyżki świeżo pokrojonej pietruszki                           -2-3 łyżki świeżo pokrojonej pietruszki
-3 ząbki czosnku                                                                   -3 ząbki czosnku
-pieprz i sól( do smaku)                                                       -tylko pieprz
-odrobinę ostrej papryczki(najlepiej świeżej)                 -odrobinę ostrej papryczki
-4-5 pomidorków koktajlowych                                         -parę kostek sera feta do posypania 
-garść Rukoli                                                                          -2 płaskie łyżki oleju kokosowego
-trochę startego parmezanu 
-2 łyżki oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

Rozmrażamy wcześniej krewetki.Odrywamy ogonki.Gotujemy makaron.
Na patelnie dajemy olej i wrzucamy rozmrożone krewetki.Wyciskamy czosnek.
Po czym doprawiamy pieprzem,ostrą papryczką,solą w I opcji w II opcji 
tylko pieprzem i papryczką( według swojego smaku).Smażymy i mieszamy około 5 min.
Na koniec wrzucamy pokrojoną pietruszkę oraz pomidorki jeśli robisz opcje nr 1..
(Jeśli opcja nr 2 to tylko pietruszka)
Na talerz kładziemy makaron,rukole,sos z krewetek i pomidorów i posypujemy parmezanem.
Jeśli chodzi o opcję drugą to również kładziemy makaron,który polewamy sosem 
z krewetek i na wierzch dajemy ser feta.

Smacznego!