poniedziałek, 26 września 2016

Bezglutenowe ciasto orzechowo-czekoladowe

Wczoraj naszła mnie ogromna chęć na coś słodkiego.Jednak postanowiłam
nie iść na łatwiznę i po prostu zapchać się jakimś batonem.
Tylko zaczęłam kombinować aż wykombinowałam.Ciasto Orzechowo-czekoladowe
oczywiście bezglutenowe!:)Znalazłam przepis w internecie na zwykłe ciacho orzechowe,
w którym trochę pozamieniałam składniki.Kolejny przykład,że dla chcącego nic trudnego.
Nie bój się kombinować,a nóż wyjdzie Ci coś fajnego ;) ;)
Oczywiście mój przepis i zdjęcie pozostawiam Ci niżej.Jeśli jesteś mistrzem pieczenia
 i masz jakąś radę jak można ulepszyć to ciacho by było bardziej miękkie to czekam na komentarz.
Ja idę zajadać ciasto,a tobie życzę udanego dnia.

SKŁADNIKI:


10 łyżek mąki bezglutenowej
3 jajka
Tabliczka gorzkiej czekolady(u mnie gorzka czekolada 90%)
100g masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki kakao
1,5 szkl. zmielonych orzechów włoskich
100 g ksylitolu,cukru

Sposób przygotowania :


W rondelku rozpuść masło i odstaw do ostygnięcia.

Do miski wsyp mąkę,pół tabliczki startej czekolady,proszek do pieczenia,cukier,kakao.
Do suchych produktów dodaj 3 żółtka,roztopione masło i ugnieć.Jeśli ciasto będzie za 
mokre dodaj jeszcze trochę mąki.Na koniec ubij białka jaj ze szczypta soli po czym dodaj 
do ciasta i delikatnie wymieszaj.
Ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnika 200 C i piecz około 45 min.
Po ostygnięciu ciasta na wierzch dałam drugą połówkę czekolady 
(wcześniej roztopiłam w kąpieli wodnej) i posypałam orzechami.

Smacznego !