nie iść na łatwiznę i po prostu zapchać się jakimś batonem.
Tylko zaczęłam kombinować aż wykombinowałam.Ciasto Orzechowo-czekoladowe
oczywiście bezglutenowe!:)Znalazłam przepis w internecie na zwykłe ciacho orzechowe,
w którym trochę pozamieniałam składniki.Kolejny przykład,że dla chcącego nic trudnego.
Nie bój się kombinować,a nóż wyjdzie Ci coś fajnego ;) ;)
Oczywiście mój przepis i zdjęcie pozostawiam Ci niżej.Jeśli jesteś mistrzem pieczenia
i masz jakąś radę jak można ulepszyć to ciacho by było bardziej miękkie to czekam na komentarz.
Ja idę zajadać ciasto,a tobie życzę udanego dnia.
SKŁADNIKI:
10 łyżek mąki bezglutenowej
3 jajka
Tabliczka gorzkiej czekolady(u mnie gorzka czekolada 90%)
100g masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki kakao
1,5 szkl. zmielonych orzechów włoskich
100 g ksylitolu,cukru
Sposób przygotowania :
W rondelku rozpuść masło i odstaw do ostygnięcia.
Do miski wsyp mąkę,pół tabliczki startej czekolady,proszek do pieczenia,cukier,kakao.
Do suchych produktów dodaj 3 żółtka,roztopione masło i ugnieć.Jeśli ciasto będzie za
mokre dodaj jeszcze trochę mąki.Na koniec ubij białka jaj ze szczypta soli po czym dodaj
do ciasta i delikatnie wymieszaj.
Ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnika 200 C i piecz około 45 min.
Po ostygnięciu ciasta na wierzch dałam drugą połówkę czekolady
(wcześniej roztopiłam w kąpieli wodnej) i posypałam orzechami.
Smacznego !